Carl Gustav Jung bio je poznati švicarski psihijatar i psihoanalitičar. Na pitanje koji faktori najviše utječu na sreću ljudi, nabrojao je sljedećih pet faktora

  1. Fizičko i mentalno zdravlje
  2. Dobri međuljudski odnosi (brak, obitelj, prijatelji)
  3. Sposobnost uživanja u prirodi i umjetnosti
  4. Zadovoljavajući uvjeti života te posao koji nas zadovoljava
  5. Filozofski ili religijski pogled na svijet spreman uspješno se nositi s nestalnostima tijekom života

Ako bi se već netko i usudio debatirati s ovim slavnim psihoanalitičarem oko preostala 4 faktora, vjerujem da nema osobe koja može ne složiti se s prvim.

Fizičko i mentalno zdravlje svakako JEST daleko najbitniji faktor sreće u životu jer, gubitkom istoga, gubimo sve.

Bolest ne pita jesmo li sirotinja ili pak multimilijarderi. Da je imovinsko stanje neki presudan faktor, mnogi velikani businessa i showbusinessa bi danas još bili s nama.

No, kako se mi odnosimo prema vlastitom zdravlje? Koliko ulažemo u njega? U što zapravo ulažemo teško zarađeni novac?

Čast izuzecima koji ulažu tamo gdje je najbitnije, no većina ljudi zanemaruje svoje zdravlje nauštrb drugih „bitnih“ stvari.

Skupa im je zdrava hrana, teretane, oprema za trening, masaže, odlazak kvalitetnom liječniku,  angažman osobnog trenera, nutricionista, psihologa…, a nije im skupa brandirana odjeća, odličan auto (na kredit), najnoviji model smartphonea, zimovanje/ljetovanje na fancy (Instagram friendly) lokaciji, skupa kozmetika, svakodnevni odlasci u kafiće i slične „neophodne“ stvari

Jedno je sigurno, prije ili kasnije, svaka živuća osoba će shvatiti da je zdravlje daleko najbitniji faktor za dug, kvalitetan i sretan život. Za one koji to rano shvate, postoji jako puno načina kojima si mogu značajno unaprijediti kvalitetu života. O tome ćemo puno pisati na ovom blogu i zato kliknite „folow“ kako ne biste propustili buduće tekstove koji vam mogu koristiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *