Volim čitati Forbes i kolumne njihovih autora. Jedna koju sam nedavno pročitao ima sljedeći naslov: “The single most important habit for achieving super success”. Ok, naslov je vrlo “clickable” i u skladu s postulatima dobrog copy-a, ali naravno da sam ga ipak pročitao. Pa što kaže? 

Premisa kolumne je temeljena na citatu (slika dolje) John Cash Penny-a, osnivača lanca robnih kuća JCPenney koji kaže, u slobodnom prijevodu, da za veliki uspjeh moramo raditi debelo iznad kapaciteta prosječnog čovjeka. Hm… danas bi se reklo da je to siguran put prema burnoutu, no ipak, znamo da su najuspješniji ljudi svijeta teški radoholičari (od E. Muska nadalje).

Raditi više od prosjeka

Pa kako onda ipak raditi puno više od “prosječnog” čovjeka, a pritom ne izgubiti tjelesno i mentalno zdravlje? Forbes kaže – REDOVITOM TJELESNOM AKTIVNOŠĆU i to je taj “single most important habit” o kojem govori cijeli članak. Izdvojit ću 5 ključnih stavki na kojim kolumnistica temelje ovaj zaključak.

Dakle, redovita tjelesna aktivnost:


1. Izgrađuje MENTALNU SNAGU – dovođenjem tijela u top formu, mijenjamo i percepciju sebe i svojih ukupnih potencijala što nam izgrađuje mentalnu snagu


2. Jača DISCIPLINU I KONZISTENTNOST – dva faktora itekako bitna i za poslovni uspjeh


3. TJELESNO I MENTALNO zdravlje – tu stoji citat E. Stanlya: “Tko ne nađe vrijeme za trening, naći će vrijeme za bolest” 


4. Razvijanje GOAL ORIENTED mindseta


5. Podizanje RASPOLOŽENJA I SAMOPOUZDANJA

Osobno se potpuno slažem s autoricom. Ovo je BAZA uspjeha. Svi drugi elementi uspjeha će lošije funkcionirati ukoliko su nam um i tijelo slabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *